Împământarea

Ce este împământarea și care este rolul ei?

     Termenul de împământare sau mai corect priză de pământ este cunoscut pentru cea mai mare parte dintre noi, dar puțini știu ce este și la ce folosește. Conform definiției, împământarea este o conexiune fizică directă cu pământul. Aceasta se realizează pentru orice clădire în care există aparate electrice.
     Împământarea se realizează din considerente de siguranță pentru utilizatori, dar și pentru întreg ansamblul electric. Componentele metalice ale aparatelor electrice conectate la rețea pot ajunge la o tensiune periculoasa dacă nu au împământare, astfel că electrocutarea involuntară sau scurtcircuitele sunt aproape inevitabile.
Împământarea este procedeul prin care se creează o conexiune electrică permanentă (vezi mai jos elementele unei împământări) între prizele unei clădiri și pământ. În cazul unor defecțiuni ale aparatelor conectate la prize (ex.: mașina de spălat), împământarea direcționează curentul de defect direct în pământ, anulând astfel posibilitatea electrocutării la atingerea aparatelor respective.

Tipuri de împământare
Există două mari tipuri de împământare:

  • Împământare naturală - se realizează folosind armătura metalică din fundație sau elementele metalice ale instalației unei clădiri pe post de electrozi.
  • Împământare artificială - se poate conecta la cea naturală. Dar, de cele mai multe ori este formată din electrozi de împământare montați în afara clădirii, cu rolul de a descărca electricitatea corespunzător în sol.

Elementele unei împământări artificiale
Împământarea este alcătuită din mai multe componente, pentru a asigura funcționarea optimă a întregului sistem. Elementele care alcătuiesc împământarea sunt:
Electrozii de împământare OLZN (oțel zincat), cei mai des întâlniți fiind cei în profil cruce;
Platbanda OLZN;
Piesa de separație dintre împământare și instalația electrică, care are rolul de a putea deconecta impământarea de instalația electrică pentru verificări ulterioare.

Cum se face împământarea
Împământarea nu ar trebui făcută de către neprofesioniști, ci numai de către o persoană calificată.  Modificările asupra circuitelor electrice ale casei reprezintă un aspect important în contrucții și renovări, astfel că nu ar trebui lăsat la voia întâmplării.  

  1. Se măsoară rezistivitatea solului pentru a aproxima numărul de electrozi necesari împământării - prin introducerea a câte un electrod în pământ și măsurarea rezistenței acestuia față de sol alternativ, până aceasta din urmă scade sub 4 ohmi;
  2. Alegerea locului în care se montează împământarea - de preferat într-o zonă retrasă, în spatele casei sau clădirii;
  3. Se sapă un șanț de împământare la o adancime de minim 0.8m, se montează electrozii verticali de împământare la o distanță dublă față de înălțimea electrodului (lucru general valabil). Distanța de la partea superioară a electrodului până la suprafața solului va fi astfel de minim 0,5m;
  4. Electrozii se conectează cu platbanda prin piese de îmbinare din OLZN, legând astfel elementele între ele pentru a conduce curentul electric de defect în pământ;
  5. În solurile nisipoase sau cu pietriș, aride sau cu rezistivitate mare se recomandă îmbrăcarea electrozilor într-un strat de bentonita (rezistivitatea solului este influențată direct de umiditatea solului, bentonita având o mare capacitate de absorbție a apei);
  6. Se acoperă șanțul;
  7. Se montează pe peretele exterior al clădirii piesa de separație între instalația electrică și platbanda de împământare.

     Lucrările de execuție și verificare a instalației de împământare se realizează cu condiția ca temperatura exterioară să fie peste 5 grade C.
     În cazul în care instalația de împământare se conectează la instalația de paratrăsnet, rezistența prizei de pământ trebuie să fie de maxim 1 ohm.
     

     Există situații în care, din lipsa de spațiu în curte, se montează electrozi de împământare tubulari în sol. Aceștia prezintă niște orificii care permit conectarea între ei ,,cap în cap” și se bat în pământ cu ajutorul unui bătător de stâlpi. După montarea fiecărui electrod în parte, se efectuează măsurători până la atingerea valorii rezistenței prizei de pământ mai mica de 4 ohmi. Costurile unei astfel de instalații sunt mai ridicate decât în cazul variantelor convenționale.

Cum verifici împământarea
Este necesară testarea împământării, pentru a asigura buna ei funcționare și conformitatea ei.

Ce se poate întâmpla dacă nu ai împământare
Un sistem electric neconform, căruia îi lipsește împământarea, este predispus la accidente prin electrocutarea celor care intră în contact cu aparatele electrice conectate la priză. Priza de pământ asigură protecția împotriva defectelor de izolație a aparatelor electrice, fără de care incendiile provocate de scurtcircuite ar fi mult mai frecvente.
Priza de pământ se verifică și întreține periodic.