Tabloul electric
Un tablou electric nu doar că distribuie energia electrică către diferite zone și dispozitive, dar joacă și un rol crucial în protecția împotriva incidentelor potențial periculoase, cum ar fi suprasarcinile sau scurtcircuitele.
De ce este importantă alegerea corectă a siguranței?
Siguranța în utilizarea tablourilor electrice este un subiect care nu poate fi subestimat. Aceste dispozitive nu doar că distribuie energia electrică în diferite zone sau circuite, dar joacă un rol crucial în protejarea împotriva potențialelor pericole electrice. Un tablou electric bine proiectat și corect instalat poate face diferența dintre o funcționare eficientă și un potențial dezastru.
În primul rând, un tablou electric servește ca punct central pentru toate circuitele dintr-o clădire. Acesta trebuie sa fie echipat corespunzator pentru a face față cerințelor energetice, evitând suprasarcinile care pot duce la încălzirea cablurilor și, în cele din urmă, la incendii.
În al doilea rând, dispozitivele de protecție instalate în tabloul electric, cum ar fi întrerupătoarele automate și disjunctoarele, sunt prima linie de apărare împotriva scurtcircuitelor și a suprasarcinilor. Aceste mecanisme detectează anomalii în fluxul de curent și întrerup automat alimentarea, prevenind astfel deteriorarea echipamentelor electrice și riscul de incendiu.
Pe lângă protecția împotriva suprasarcinilor și scurtcircuitelor, un tablou electric modern include și protecție la supratensiune, esențială pentru a proteja aparatele sensibile. Variațiile mari de tensiune pot deteriora echipamentele electrice, afectându-le durata de viață sau chiar distrugându-le.
Pe lângă siguranțele normale, conform normativului I7-2011 (normativul privind instalațiile electrice aferente clădirilor), în tablou ar trebui să existe dispozitive de protecție la supratensiuni, dispozitive de protecție la curent diferențial rezidual, iar din anul 2023 și dispozitive de detectare a defectului de arc electric.
La ce ajută toate acele dispozitive?
Păi, dispozitivele de protecție la supratensiuni ajută ca electrocasnicele să nu se strice în cazul unei supratensiuni din rețea sau a unei supratensiuni cauzate de o lovitura de fulger . Totodată, se mai pot proteja consumatorii utilizând dispozitive de monitorizare a tensiunii care întrerup alimentarea cu energie electrică în cazul în care tensiunea nu este în parametri normali și cuplează înapoi (pornește alimentarea) în mod automat când tensiunea a revenit la normal.
Dispozitivele de protecție la curent diferențial rezidual (DDR) te ajută să nu te curentezi în mod accidental. Cum multe electrocasnice au carcasa metalică, anumite defecte interne (de exemplu defectele de izolație) pot cauza apariția fazei pe carcasa metalică, ceea ce înseamna că prin atingerea carcasei te vei curenta. Ei bine, DDR-ul împiedică acest lucru. Acest dispozitiv sesizează acel curent ajuns pe carcasă și întrerupe alimentarea electrică (mai simplu spus, DDR-ul îți poate salva viața).
Dispozitivele de detectare a efectului de arc electric (AFDD) sunt dispositive ce pot detecta arcul electric și întrerup alimentarea cu energie dacă acesta persistă. În cazul unui contact imperfect, de exemplu în cazul dozelor de legătură unde de cele mai multe ori firele sunt răsucite între ele, dacă firele se slăbesc, poate să apară un arc electric (acea flamă care apare uneori la priză) și mai departe se poate produce un incendiu. Din acest motiv, AFDD-urile funcționează ca protecție împotriva incendiului.
Din păcate, practica ne-a arătat că în cele mai multe cazuri o bună parte din aceste protecții enumerate mai sus lipsesc cu desăvârșire. Dacă iți dorești șă fii în siguranță, atunci aceste dispozitive sunt de nelipsit din tabloul electric.