Generalități instalații electrice

     Orice clădire trebuie să aibă o instalație electrică interioară de calitate, corect proiectată, dimensionată și executată în vederea aprovizionării cu energie a diverșilor consumatori ce fac posibilă viața modernă. Este important ca instalația să ofere acces la energie fără a pune în pericol siguranța utilizatorilor și a respectivei clădiri.

     Sunt cazuri când instalația veche nu mai face față sau când se construiește un imobil nou, beneficiarul trebuie să pună la punct noua instalație electrică, care trebuie să corespundă din punct de vedere tehnic, calitativ și al siguranței, în vederea unei utilizări lipsite de probleme.

     În cele ce urmează voi detalia când este necesară realizarea unei instalații electrice noi, care sunt părțile sale componente și prin ce etape trebuie să se treacă pentru a se executa o lucrare de calitate.

     Pentru a fi cât mai ușor de înțeles voi prezenta modul de realizare a unei instalații pentru o casă de locuit.

  

Instalația electrică a casei

     În majoritatea cazurilor, locuințele din România sunt alimentate cu energie electrică prin intermediul unei rețele centralizate deținute de statul român. Partea instalației ce pornește de la intrarea acesteia în locuință (partea de după contor) și până la punctele de alimentare a diverșilor consumatori aparține proprietarului, acesta trebuind să ia toate măsurile de care e nevoie pentru a instala și a întreține corect instalația electrică.

     În mod normal, înainte de execuția unei instalații electrice există etapa de proiectare, unde un specialist autorizat se ocupa de proiectarea instalației electrice conform necesităților respectând legislația actuală. Execuția este etapa imediat următoare după obținerea proiectului și se face respectând proiectul. Executantul nu trebuie să fie neapărat același cu proiectantul. Este important totuși să fie o persoană autorizată ANRE. Ca beneficiar, aveți grijă ca înainte de începerea oricărei etape să vă exprimași dorințele, necesitățile, astfel încât rezultatul să fie cel dorit de dvs.

Este necesară montarea unei instalații electrice la casă în următoarele situații:

  • Construirea unei case noi, care este  și motivul cel mai des întâlnit.
  • Înlocuirea instalației vechi. Această situație se întâlnește în cazul clădirilor vechi, unde instalația electrică este depășită atât din punct de vedere al puterii instalate, cât și al materialelor folosite, ce nu mai corespund normelor actuale;
  • Realizarea unor extinderi sau a unor renovări majore. Ea se aplică atunci când unei case deja construite i se adaugă una sau mai multe încăperi, ce trebuie să fie alimentate cu energie electrică;
  • Modernizarea instalației electrice. Nevoia apare atunci când părțile componente ale instalației sunt depășite moral și pot fi înlocuite cu variante superioare.

  

Părțile componente ale instalației electrice a casei

     Persoanele care se află în situația derulării unui proiect de instalare a unui sistem electric nou în locuință trebuie să cunoască din ce părți componente este format. Acest lucru decurge, în primul rând, din nevoia stabilirii unui necesar, în care să se țină cont de dorințele beneficiarului. În al doilea rând, este util să se dețină cunoștințe minime în ceea ce privește realizarea instalației pentru a se putea face o comunicare corecă și completă între beneficiar și electrician. Cu alte cuvinte, este bine să știi de la început ce îți dorești pentru a putea obține rezultatul dorit. Altfel, se pot modifica pe parcurs, dar depinde de etapă și presupune anumite costuri suplimentare.

     Părțile componente ale unui sistem de aprovizionare cu energie electrică a unei case sunt următoarele:

  • Împământarea, care are un rol foarte important și va fi discutată într-un articol separat. Deși în multe cazuri din practică aceasta lipsește cu desăvârșire, ea trebuie să existe (obligatoriu) și indicat a se executa încă de la faza de fundație a locuinței.

  

  • Tabloul electric, care are rolul de a proteja și/sau controla (după caz, instalații pentru case smart) instalația electrică, acesta trebuie să respecte normativele și legislația actuală.

  • Cablajul ce formează circuitele principale sunt reprezentate de acele cabluri electrice care fac legătura dintre tabloul electric și prizele, comutatoarele și corpurile de iluminat.

  • Aparatajul este format din toate prizele și întrerupătoarele montate în diferitele încăperi ale locuinței. Numărul acestora este variabil, în funcție de necesități.

  • Corpurile de iluminat nu sunt propriu-zis parte a instalației electrice, acestea fiind, de fapt, consumatori. Totuși, pentru faptul că există o conexiune permanentă între acestea și restul instalației,ele sunt considerate parte componentă.

​​​​​​​

  • Sistemul de paratrăsnet, care are rolul de a proteja atât locuința cât și oamenii și instalația electrică. Acesta poate exista sau nu, de la caz la caz. Pentru acest lucru se face un studiu în care se tine cont de mai mulți factori de risc.

     De menționat este faptul că fiecare parte componentă va fi dezvoltată într-un articol individual pentru a nu va plictisi, iar practic, dacă vă aflați în discuții cu cineva pentru execuția unei astfel de lucrări, aveți grijă să discutați încă de la început ce etapă (sau toate) doriți să executați pentru a putea obține prețul real și corect de execuție. Fiind etape diferite, în funție de situație pot fi remunerate separat. De exemplu: în cazul împământării care se face în faza de fundație a casei este normal să aveți un preț doar pentru execuția acesteia, deoarece până se ajunge la realizarea instalației propriu-zise pot trece luni, poate chiar ani. Dar depinde de la caz la caz, însă trebuie să aveți în vedere când discutați.

Proiectarea instalației electrice a casei

     Înainte de începerea propriu-zisă a proiectului este obligatorie parcurgerea etapei de proiectare a instalației. Aceasta este realizată de către un electrician autorizat ce poate să efectueze corect și rapid instalațiile electrice:

     Stabilirea necesarului de materiale pentru finalizarea proiectului. Electricianul împreună cu proprietarul vor stabili cantitățile de cabluri electrice și tipul acestora, numărul de siguranțe și de disjunctoare, de prize și întrerupătoare și de alte accesorii, precum dozele, elementele de protecție a cablurilor, benzile izolatoare etc.;

     Prin planificare se realizează dimensionarea viitoarei instalații în funcție de consum. Cu cât consumul este mai mare, cu atât cablurile trebuie să fie mai rezistente și să permită transportul unor cantități suplimentare de energie;

     Tot în timpul proiectării se stabilesc consumatorii de energie ce trebuie montați și unde vor fi plasați aceștia. Electricienii trebuie să cunoască aceste elemente pentru a stabili ce tip de cablu vor folosi, câte prize vor monta, locul în care acestea vor fi plasate și numărul de circuite ce vor fi implementate. Recomandarea este ca în fiecare dormitor să fie montate minim trei prize, iar în living și bucătărie minim cinci prize, dar cel mai corect este în funcție de necesități. Priza montată la baie este opțională, dar, dacă se decide prezența ei, se va monta la o distanță suficientă de instalația sanitară. În această etapă se decide unde vor fi plasate tabloul de distribuție și dozele unde se fac conexiunile din instalație.

Realizarea instalației electrice

     Primul pas este acela de a stabili și marca toate locurile de consum. Aici se stabilește și tipul dozelor de aparataj pentru a se putea lua o decizie în funcție de dorințele beneficiarului (aparataj clasic, modular, ș.a.).

    Al doilea pas este acela de a sparge locurile pentru doze, de a canela pereții pentru introducerea cablurilor electrice. De menționat este faptul că în instalațiile fixe se folosește cablu masiv, cu rezistență mărită la propagarea focului, iar în funcție de tipul de cablu ales mai este necesar sau nu, după caz, folosirea copexului.  Există cabluri speciale care se pot îngropa direct în beton, tencuială ș.a.

     Al treilea pas este acela de a întinde cablurile de curent electric pentru fiecare circuit în parte. În funcție de fiecare caz, tot aici se pot monta și dozele de aparataj și cele de derivație dacă există, dar doar în anumite condiții. Este recomandat ca dozele să fie fixate după ce tencuiala este gata, tocmai pentru a nu avea riscul ca dozele să rămână sub nivelul tencuielii. În cazul dozelor de derivație trebuie avut grija ca acestea să nu fie acoperite nicioată, deoarece în timp pot apărea probleme și este necesar spațiu pentru a putea fi verificate la nevoie.

     Ultimul pas este cel al montării tabloului electric. Acesta va fi montat la interior sau la exterior, în apropierea punctului în care cablul electric de la instalația centralizată pătrunde în locuință. Este recomandat să existe o cameră tehnică pentru acest lucru, iar echiparea acestuia să se facă ulterior finalizării pereților, pentru a evita ca diverse materiale sau praf să ajungă în componentele tabloului electric.

Verificarea instalației electrice a unei case

     Etapa verificării trebuie să fie făcută de către un electrician autorizat, pentru că acesta știe exact ce teste să aplice și are la dispoziție aparatura necesară. Testarea se face la rece mai întâi, adică înainte de conectarea acesteia la rețeaua publică, și înseamnă verificarea continuității circuitelor electrice și montarea corectă a aparatajului.

Sfaturi utile:

  • Respectarea consumului pentru fiecare circuit în parte. Fiecare circuit a fost realizat pentru a răspunde unei necesități de consum. Dacă nu se respectă această limită, este posibil să apară inconveniente;
  • Evitarea supraîncărcării prizelor. Din comoditate sau din cauza lipsei numărului corespunzător de prize, unii utilizatori folosesc soluția prelungitoarelor sau pe cea a adaptoarelor, fără a ține cont de consumul total al aparatelor electrice ce utilizează acel dispozitiv. Prelungitoarele sunt destinate aprovizionării unor consumatori minori, precum computerul, televizorul, sistemul audio. În niciun caz nu va fi întrebuințat un singur prelungitor conectat la o priză pentru aprovizionarea a doi sau mai mulți consumatori de mare putere (în această situație va apărea o supraîncălzire a prelungitorului, stecherului și prizei, putându-se ajunge la topirea lor);
  • Cel puțin o dată la doi ani se va face un control detaliat al instalației de către un electrician autorizat;
  • Dacă se identifică o defecțiune, se va interveni imediat, mai întâi prin întreruperea circuitului de la siguranța corespunzătoare și, apoi, prin apelarea la un specialist.